luni, 22 martie 2010

Mile, for ever

Îţi mai aminteşti cum ne-am cunoscut? Era într-o zi geroasă din decembrie 1994. La Reşiţa, în cabinetul prefectului de atunci, Traian Zamfir. Da, prefectul acela care predase cândva Socialism Ştiinţific iar atunci, de câte ori suna telefonul, sărea de pe scaun şi lua poziţia de drepţi, crezând, de fiecare dată, că la celălalt capăt al firului se afla tătuca Iliescu. Tu lucrai la "Timişoara", eu la "Timpul". Eu aveam vreo 36 de ani, tu, nici 20. Amândoi eram la primele experienţe jurnalistice de mare amploare. În Piaţa Prefecturii erau adunaţi 10.000 de oameni care cereau să vină nea Nicu Văcăroiu să liniştească spiritele încinse.
Şi, pentru că, de obicei, nouă jurnaliştilor ne e dat să ne întâlnim doar în momente fierbinţi, ne-am revăzut tot în Piaţa Prefecturii din Reşiţa, la cumpăna celor două milenii, sub ploaia de pietre şi ouă roşii aruncate de sindicaliştii lui Muhu. Îţi aminteşti cum îmi spuneai? "Dacă tot dau cu ouă, să arunce şi cu pâine şi carne de miel, să ştim o treabă". Nu mai lucrai la ziar, aveai deja un nume în televiziune şi, cu toate astea, erai neschimbat. Nu aveai nimic din aerul de vedetă pe care o ţară întreagă o vede seară de seară la televizor.
Apoi, ne-am întâlnit în noaptea cutremurului de la Moldova Nouă. Într-o sâmbătă, pe la unu noaptea, te-am sunat să te anunţ de cutremur. Erai în drum spre Caransebeş şi te-ai grăbit să ajungi la Reşiţa să mă iei şi să ajungem cât mai repede în Clisură. Hârbul de Cielo primit de la Antena 1 ne-a lăsat cu degetul în gură la ieşire din Pojejena. Îţi aminteşti? Noroc cu prietenul nostru Eugen Băleanu, care ne-a recuperat de pe marginea drumului.
Câţiva ani, nu ne-am mai văzut, ci doar ne-am vorbit la telefon. N-am avut şansa ta şi a lui Mario Balint de a fi la Bagdad, Kandahar, Belgrad ori Pristina. Eram fericit ştiindu-vă pe voi acolo, în prima linie a celor mai importante evenimente ale acestui început de secol.
Nu te mai ţin de vorbă. Nu pentru că nu mi-aş dori, ci pentru a nu-mi vedea lacrimile ce nu contenesc să-mi brăzdeze obrazul...

Un comentariu: